Hoe ontlucht ik mijn verwarming?



Merkt u dat uw verwarming een vreemd geluid maakt of warmt hij niet goed op? De kans is groot dat er enkele luchtbellen in uw centrale verwarming zitten. Het is dus tijd om uw radiator eens te ontluchten, want een verwarming blijft niet draaien zonder een goed onderhoud na de installatie. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u te werk gaat.

Waarom moet ik mijn radiator verluchten?

Luchtbellen in uw centrale verwarming zijn een natuurlijk verschijnsel. Soms kunnen deze bellen ontstaan wanneer de radiator zich vult met water en er lucht achterblijft. Het tikkende of borrelende geluid geeft aan dat het tijd is om te ontluchten. Ondanks het onschuldig fenomeen is de kans groot dat de leidingen gaan oxideren op lange termijn. Door deze tijdig te verluchten voorkomt u oxidatie én bespaart u een heleboel energie. 

Benodigdheden

  • Een ontluchtingssleuteltje of schroevendraaier
  • Een bakje om een kleine hoeveelheid water op te vangen
  • Een grote handdoek 

Werkwijze

  1. Zet alle radiatoren op de maximale temperatuurstand. Laat ze minstens vijftien minuten draaien.
  2. Schakel de centrale verwarming uit. Nu pompt ze geen lucht of water meer rond. Wacht vervolgens minstens 10 minuten om alle radiatoren te laten afkoelen.
  3. Ga naar de chauffage die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt. Sluit de radiatorkraan en plaats het bakje onder de ontluchtingskraan. Hou de grote handdoek bij de hand.
  4. Plaats de schroevendraaier op de ontluchtingskraan en draai naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht. Let op: draai de kraan nooit volledig open. De kans is groot dat u ze niet meer volledig dicht krijgt.
  5. Draai nu de ontluchtingskraan weer dicht.
  6. Herhaal bovenstaande stappen voor elke radiator. Werk steeds van de benedenverdieping naar de bovenverdieping.
  7. Wanneer alle radiatoren zijn ontlucht dan mag u de cv-ketel weer inschakelen.
  8. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel tussen 1,5 en 2 bar ligt. Is dat niet het geval? Vul dan de ketel bij tot de druk weer optimaal is.

Indien u merkt dat het ontluchten geen zin heeft dan kan het zijn dat er luchtbellen in uw radiator veroorzaakt zijn door een lek, door een probleem met de leidingen of door een expansievat dat kapot is. Dit is echter in uitzonderlijke gevallen maar het is belangrijk dat u dit tijdig laat nakijken door een vakman.

Bent u op zoek naar een verwarmingsinstallateur regio Lanaken?

Onze specialist Eddy Bijnens van Bijnens Verwarming helpt u bij het installeren, onderhouden en herstellen van uw verwarmingsanitair en ventilatie.

Maak een afspraak

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker